Laat uw meubel lijmen!

Bij veel oudere of antieke meubels is de lijm uitgedroogd. Daardoor kan een meubel gammel worden, gaan kraken of instabiel worden en breken op de constructie door de verkeerde verdeling van het gewicht. Door het meubel opnieuw te laten lijmen lost u dit op. ’t Meubeltje&co is gespecialiseerd in meubels lijmen zodat ze stevig staan en weer jaren mee kunnen.

Meubel lijmen door een professional

Om bij de gelijmde verbindingen te komen verwijderen we eerst de bekleding, die we uiteraard na het lijmen in authentieke staat terug plaatsen. Zit een deel van de lijm nog vast, dan maken we deze los. ‘Moderne’ lijm wordt losgemaakt met alcohol, authentieke beenderlijm maken we los door deze te verwarmen. Onze grote voorkeur gaat uit naar het opnieuw lijmen met beenderlijm. Beenderlijm is authentiek lijm voor antieke meubelen en heeft veel voordelen boven moderne lijm.

Wat zijn de voordelen van lijmen met beenderlijm

Beenderlijm wordt ook wel ‘warme lijm’ of ‘kooklijm’ genoemd. Deze namen komen van de manier van verwerken van de lijm. De lijm is verkrijgbaar in korrels die in warm water opgelost worden. Rond de 45 graden wordt de lijm vloeibaar en is klaar om te gebruiken. Ook kan lijm au bain-marie verwarmd worden. Bij honderd graden is de lijm dan goed bruikbaar. Als de lijm afkoelt hardt hij uit. Vloeibaar gemaakte beenderlijm is overigens niet onbeperkt houdbaar.

  • Oudere en antieke meubelen blijven zo veel mogelijk in de oude staat; vroeger maakte men standaard gebruik van beenderlijm.
  • Moderne lijmen hechten slecht of zelfs helemaal niet op oude beenderlijm, terwijl nieuwe beenderlijm prima hecht op een oude laag beenderlijm.
  • Beenderlijm is eenvoudig ‘los’ te maken als er een nieuwe reparatie gedaan moet worden. Wordt de beenderlijm verwarmd, dan wordt de lijm weer vloeibaar.
  • Goed gemaakte beenderlijmverbindingen kunnen een kracht opnemen van meer dan zeventig kilo per vierkante meter.
  • Beenderlijm is goed te doseren en verwerken.

’t Meubeltje&co maakt dan ook uitsluitend gebruik van beenderlijm om het werk zo authentiek mogelijk te houden.

Meubelrestauratie

Zijn niet alleen de lijmverbindingen van uw meubel toe aan een renovatie maar kan uw hele meubel wel een opknapbeurt gebruiken? ’t Meubeltje&co heeft zich gespecialiseerd in complete meubelrestauratie. Wij kunnen leer voor u restaureren, bekleding renoveren, een stoel opnieuw matten, het meubel spuiten en kleine beschadigingen repareren. Ook kunnen we meubelen op maat maken als u een specifieke plaats heeft waar een meubel moet te staan, maar daar net niet past.

Wilt u uw meubel laten lijmen of laten restaureren? U kunt altijd een foto van het meubel aan ons sturen. Aan de hand daarvan kunnen we een inschatting maken van het werk en de kosten. U mag ook langskomen met het meubel, maar dan liever op afspraak. We kunnen dan ter plaatse een inschatting van het werk maken en een offerte opstellen. Een afspraak kunt u maken via de e-mail, maar u mag ook altijd bellen. Uiteraard mag u ook altijd contact opnemen als u vragen heeft over meubels lijmen of meubelrestauratie.